stress

Veel van wat ik tegenkom gaat over stress en stressgerelateerde klachten. Stress voelt als ’teveel’. De drempels voelen hoger, de focus minder. De oorsprong, het probleemgebied en waar het tot uiting komt zijn divers.

Druk in je hoofd, emotioneel en/of fysieke klachten.
Het kan te maken hebben met je werk, je relatie, geld, gezondheid, gezin en familie of andere dingen waar je mee worstelt. Juist het aangaan van dingen is gebaat bij zo min mogelijk stress, de situatie kan je soms niet veranderen, hoe je er mee omgaat wel.

Dat laatste heeft te maken met de oorsprong. Blijkbaar is het lastig om het van je af te laten glijden, het niet persoonlijk te nemen, er adequaat mee om te gaan. Je kan je wel bedenken hoe je er mee wilt omgaan, maar dat moment suprême blijkt toch lastig.

Je systeem anders leren omgaan met de omstandigheden, bewust en onbewust, kan de stress doen afnemen en het beter omgaan met dingen mogelijk maken. Algemene kennis van de invloed van stress, zelfkennis, doen van oefeningen, verandering van gedragspatronen en het verzachten van de triggers, vormen tezamen voor verbetering. Na een opstart kan je dus een heleboel zelf doen, het laten oplossen van de oorsprong kan onder begeleiding.

Reacties zijn gesloten.